Ο υπουργός Εξωτερικών απαντά στη HuffPost: Ο κίνδυνος για ατύχημα με την Τουρκία και το θερμό επεισόδιο που παραλίγο να συμβεί, η επανεκλογή Ερντογάν και το σκάνδαλο της Χειμάρρας.

″Όταν η ένταση επί τρία χρόνια συνεχώς αυξάνεται, μπορεί να προκύψει ατύχημα”, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοψίζοντας σε μία φράση την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν από το 2020.

Η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας βρέθηκε μέσα στο ελικοδρόμιο της τουρκικής”

″Φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο ή σε πράγματα που θα ήταν εκτός ελέγχου. Από τη στιγμή που η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας βρέθηκε μέσα στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας, αν δεν είχαν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα, ιδίως στη θάλασσα”, περιγράφει στη συνέχεια μιλώντας για τις δυσκολότερες ώρες των τελευταίων ετών.

″Ωστόσο, υπήρξε ανταπόκριση στην ελληνική χειρονομία από την τουρκική κυβέρνηση, όταν στείλαμε βοήθεια για τους σεισμούς. Άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά το βασικό είναι η τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι οι καλές σχέσεις περνάνε από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου”, προσθέτει απευθύνοντας ουσιαστικά μία πρόσκληση στην Άγκυρα…

″Δεν είναι η επανεκλογή Ερντογάν που θα εμποδίσει τη λύση” 

″Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαμε ψευδαισθήσεις. Θεωρούσαμε ότι το φαβορί των εκλογών είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν… Ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν πάντα ένας πολύ ισχυρός υποψήφιος”, σημειώνει ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την διαφαινόμενη επανεκλογή του Τούρκου Προέδρου.

Στο ερώτημα εάν τη θεωρεί πρόβλημα ή στοιχείο κινδύνου για τα ελληνοτουρκικά, δίνει μία συγκρατημένα αισιόδοξη απάντηση – έστω έμμεσα:

″Η επανεκλογή Ερντογάν εάν υπάρχει πιθανότητα λύσης (στα ελληνοτουρκικά) δεν είναι αυτή που θα εμποδίσει τη λύση”, λέει.

HuffPost Greece

Σκάνδαλο η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη στην Αλβανία 

Σχολιάζοντας τέλος την σύλληψη του δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές 48 ώρες πριν αναδειχθεί τελικά νικητής στις τοπικές εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει: ”Η σύλληψη ενός δημάρχου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θα προκαλούσε ερωτήματα…Αν δεν είναι αδιάσειστα τα στοιχεία, τότε είναι σκάνδαλο. ”

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη του Νίκου Δένδια στη HuffPost Special Edition.

No more articles
Copyright © Εμυ Λιβανείου 2017 DESIGN & SUPPORT GreatWay